Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

ΠΤΥΧΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΟΡΝΙΖΑ!!!!!

Πτυχία χωρίς αντίκρισμα

Μια ομάδα άνεργων αρχιτεκτόνων αναζητεί δουλειά σε ένα τσίρκο. Τους προσλαμβάνουν με καλά χρήματα ως θηριοδαμαστές. Τους διαβεβαιώνουν ότι οι τίγρεις που θα αντικρίσουν είναι υπό την επήρεια φαρμάκων και δεν είναι επικίνδυνες. Με την κατάλληλη στολή οι αρχιτέκτονες οδηγούνται στην αρένα. Ανοίγουν οι πόρτες των κλουβιών και καμιά δεκαριά εξαγριωμένα θηρία κατευθύνονται κατά πάνω τους. Κάθιδροι οι αρχιτέκτονες κοκαλώνουν από τον φόβο τους. Μια τίγρης ορμά προς τη μεριά τους και επιτίθεται στον πρώτο στη σειρά αρχιτέκτονα. Εκείνος πριν λιποθυμήσει προλαβαίνει να ακούσει την καθησυχαστική φωνή του «Θηρίου» που αποκαλύπτοντας λίγο το πρόσωπό του του λέει: «Μην ανησυχείτε, παιδιά, πολιτικοί μηχανικοί είμαστε».

Περί ανεκδότου πρόκειται, αλλά δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αλλωστε, πενία τέχνας κατεργάζεται. Σύμφωνα με στοιχεία, η χώρα μας είναι δεύτερη στην Ευρώπη σε ποσοστό πτυχιούχων που ασκούν άλλο επάγγελμα από αυτό που σπούδασαν, ενώ ο κατάλογος των πτυχιούχων της ετεροαπασχόλησης μεγαλώνει όλο και περισσότερο χρόνο με τον χρόνο. Από το σύνολο των 40-45 χιλιάδων φοιτητών που θα πάρουν το πτυχίο τους περίπου οι 18 χιλιάδες, κοντά το ένα τρίτο, δεν πρόκειται να ασχοληθούν επαγγελματικά με το αντικείμενο των σπουδών τους. Ανεργία, υποαπασχόληση και ετεροαπασχόληση πλήττουν και τα λεγόμενα «ευγενή» επαγγέλματα. Δεκαεφτά χιλιάδες γιατροί και δικηγόροι βρίσκονται στο ταμείο ανεργίας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση με πέντε γιατρούς ανά χίλιους κατοίκους. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας παρουσιάζουν σήμερα οι ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Φυσιοϊατρικής, Κυτταρολογίας, Αιματολογίας, Αγγειοχειρουργικής, Αναισθησιολογίας Χειρουργικής Θώρακος, ενώ πρόβλημα απασχόλησης αντιμετωπίζει και ένας στους 4 νέους Ελληνες οδοντιάτρους. Η έκταση του φαινομένου εξηγεί και την παρουσία δεκάδων χιλιάδων πτυχιούχων από διάφορα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε διαγωνισμούς του Δημοσίου ή των τραπεζών όπου οι προσλήψεις αφορούν θέσεις απολυτηριούχων Λυκείου.

Αρκετές είναι οι έρευνες που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Σύμφωνα με το Γραφείο Διασύνδεσης του Παντείου, οι μισοί από τους άνεργους αποφοίτους αναζητούν εργασία πάνω από έξι μήνες λόγω έλλειψης θέσεων σχετικών με την ειδικότητά τους και εξαιτίας της προτίμησης των εργοδοτών για περισσότερο έμπειρους εργαζομένους. Ολοι έχουν εργαστεί στο παρελθόν, έχοντας στις περισσότερες περιπτώσεις αλλάξει έως και τρεις δουλειές. Η πλειονότητα των αποφοίτων του Παντείου ασκεί επαγγέλματα άσχετα με το αντικείμενο των σπουδών τους. Περίπου το 11% των πτυχιούχων είναι άνεργοι, κυρίως γυναίκες και κοινωνιολόγοι, που αναζητούν εργασία μέσω των αγγελιών, του Διαδικτύου, των οικογενειακών γνωριμιών, του ΟΑΕΔ και των διαγωνισμών. Ενας στους τρεις αποφοίτους έχει ολοκληρώσει ή παρακολουθεί κάποιο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.

Αντίστοιχες έρευνες δείχνουν ότι μόνο το 44% των αποφοίτων του Τμήματος Γεωλογίας εργάζεται σε αντικείμενο σχετικό με τις σπουδές του, ενώ οι υπόλοιποι ασχολούνται σε άλλους τομείς. Ακόμη και οι πολυδάπανες και πολύχρονες σπουδές στο εξωτερικό δεν αποτελούν πλέον διαβατήριο για ένα σίγουρο μέλλον. Πολλές φορές ακόμη και κάτοχοι διδακτορικού αναγκάζονται να εργαστούν ως σερβιτόροι.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΤΥΧΙΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΟΝΙ!!!ΕΤΣΙ ΤΑ ΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ!!!

Ανώνυμος είπε...

AS ETINOUME TOUS AGWNES MAS KAI TIS FWNES MAS SE AYTH THN KATASTROFIKH MANIA POU EXOUN KAPOIOI POU MAS THELOUN EXARTWMENOUS TOUS.

''ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ABEBAIO ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...''

Περικλής Δημητριάδης